NIEUWS & ACTUALITEITEN

CONTACTGEGEVENS

FEA © 2014  |  Privacy Policy

TEL. 035-6010793 SPOED 06-15637730

FEA VERLOSKUNDIGEN

Beppie Benschop

Joyce van Steeg

Eveline van der Woud

 

PRAKTIJKADRES

Dalplein 61

3762 BN Soest

Telefoon     035-6010793

Spoed        06-15637730

Email         info@fea-verloskundigen.nl

Welkom bij verloskundigenpraktijk fea, verloskundige soest, verloskundigenpraktijk soest, soesterberg, zwanger in soest, bevallen in soest, echo in soest, verloskundigen, zwangeschap soest, vitae, verloskundigenpraktijk, bevalling, kraambed, geboorte baby, borstvoeding, badbevalling, thuisbevalling, ziekenhuisbevalling

SPATADEREN

WAT ZIJN SPATADEREN? 

Aderen zijn de bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart. Spataderen zijn verwijdde aderen en komen meestal aan de benen voor. Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal  kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn.  

HOE ZIEN ZE ERUIT? 

Kleine spataderen

De kleine spataderen komen vaak in kluwens voor en worden ook wel ‘takkebosvenen’ genoemd. Verreweg de meeste spataderen zijn van dit type en geven meestal geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren.

 

Middelgrote spataderen

Deze zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn. Ook deze spataderen geven meestal alleen cosmetische klachten.

 

Grote spataderen

Deze spataderen zijn vaak dikke ‘kabels’. De bekendste is die aan de binnenzijde van het been loopt. Zelfs deze heel dikke spataderen hoeven niet altijd klachten te geven, maar als er klachten zijn kunnen deze bestaan uit:

o moe, loom en zwaar gevoel

o rusteloze benen ('restless legs')

o pijn

o bloeden uit de spatader (bijvoorbeeld na stoten)

 

WAAROM ONTSTAAN ZE IN DE ZWANGERSCHAP? 

Tijdens de zwangerschap kunnen om verschillende redenen spataderen ontstaan:

De veranderde hormoonspiegels kunnen tijdens de zwangerschap de vaatwanden slapper maken

Door de groeiende baarmoeder kan de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart minder goed plaatsvinden: er is in feite sprake van een soort stuwing in de benen.

Tijdens de zwangerschap is de hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder groter.

 

BEHANDELING.  

Spataderen die tijdens de zwangerschap ontstaan kunnen na de bevalling weer spontaan verdwijnen. Dit is echter niet altijd zo. Dit hangt af van de grootte van de spatder(en). Opereren aan spataderen is tijdens de zwangerschap niet zinvol. Dit omdat ze snel weer kunnen ontstaan.Daarom wordt tijdens de zwangerschap steunkousen geadviseerd en fysiotherapie/massage. Mochten de spataderen na de zwangerschap niet verdwijnen dan kun je ze operatief laten verwijderen.

 
X

Wachtwoord

Verkeerd wachtwoord, stuur ons een mail