NIEUWS & ACTUALITEITEN

CONTACTGEGEVENS

FEA © 2014  |  Privacy Policy

TEL. 035-6010793 SPOED 06-15637730

FEA VERLOSKUNDIGEN

Beppie Benschop

Joyce van Steeg

Eveline van der Woud

 

PRAKTIJKADRES

Dalplein 61

3762 BN Soest

Telefoon     035-6010793

Spoed        06-15637730

Email         info@fea-verloskundigen.nl

Welkom bij verloskundigenpraktijk fea, verloskundige soest, verloskundigenpraktijk soest, soesterberg, zwanger in soest, bevallen in soest, echo in soest, verloskundigen, zwangeschap soest, vitae, verloskundigenpraktijk, bevalling, kraambed, geboorte baby, borstvoeding, badbevalling, thuisbevalling, ziekenhuisbevalling

HOE BEGINT DE BEVALLING?

' Het is elke keer weer bijzonder, of je nu van je eerste, tweede of zesde kindje bevalt. Dat moment waarop je beseft: "Nu is het begonnen".....'

 

Je bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

 

1. TEKENEN OF BLOEDVERLIES

Het verlies van de slijmprop wordt tekenen genoemd. Dit kan de bevalling aankondigen, maar dit is lang niet altijd zo.

 

Wat is "tekenen" nu eigenlijk?

Het is wel een teken dat de baarmoedermond aan het rijpen is. Soms verlies je de slijmprop al twee weken voor de bevalling en soms pas als je al flinke weeën hebt, en soms helemaal niet.Wanneer je een klein beetje slijmerig bloed verliest, hoef je ons niet te bellen. Is het veel, of helder rood of twijfel je, neem dan altijd contact met ons op!

 

2. WEEEN

Negentig procent van de bevallingen begint met weeën. Eerst kunnen ze nog heel onregelmatig zijn. Ze kunnen dan zelfs nog helemaal afzakken.

 

Wat zijn weeën eigenlijk?

Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder, die ontsluiting veroorzaken. In de zwangerschap en vooral aan het eind daarvan heb je zogenaamde harde buiken. Ook dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, maar meestal niet pijnlijk. Dit is normaal en we noemen dit ook geen weeën. Helemaal aan het einde van de zwangerschap, in de periode dat je bevalling kan beginnen, gaan die harde buiken over in voorweeën. Voorweeën kunnen wel pijnlijk zijn, maar hebben nog geen regelmaat en duren vaak ook niet heel lang. Ze hebben als doel de baarmoedermond soepel te maken. Deze voorweeën kunnen soms wel een week duren. De ene dag zijn ze wat sterker dan de andere dag.

 

DE WEEEN ZETTEN DOOR!

De overgang van voorweeën naar ontsluitingsweeën is soms moeilijk te herkennen. Zolang je nog twijfelt , heb je meestal nog geen echte weeën. Het is dan ook beter om niet direct bij de eerste wee te denken dat de bevalling begonnen is. En zeker niet om met de klok in de hand op de volgende wee te gaan wachten. Er bestaat een kans dat de weeën weer afzakken. Zoek bij voorweeën of twijfel zoveel mogelijk afleiding, of als het nacht is: ga gewoon slapen. Als weeën doorzetten merk je vanzelf dat ze toch wel erg pijnlijk worden en je je moet concentreren om ze op te vangen.

 

WANNEER MOET JE BELLEN?

Is het je eerste kindje krijgt bel ons dan als je een uur lang weeën om de 5 minuten hebt die 1 minuut duren. We komen dan bij je kijken. Als je ontsluiting hebt kunnen we bevestigen dat je bevalling begonnen is.

 

AL EERDER BEVALLEN?

Ben je al eerder bevallen, wacht dan tot je de pijn herkent en de weeën regelmatig komen. Twijfel je of is een eerdere bevalling erg snel gegaan neem dan gerust contact met ons op. Lijkt het allemaal erg snel te gaan zet dan de voordeur op een kier en ga naar je slaapkamer!

 

3. GEBROKEN VLIEZEN

Bij ongeveer tien procent van de bevallingen begint deze met het breken van de vliezen. Bedenk dan goed of het kindje goed is ingedaald en let op de kleur van het vruchtwater.

 

WELKE KLEUR IS MIJN VRUCHTWATER?

Normaal is vruchtwater kleurloos, zo helder als water. Soms komt het samen met de slijmprop, of is een beetje roze doordat het vruchtwater gemengd is met een beetje bloed. Meestal zweven er witte vlokjes is.

 

'Het vruchtwater kan ook groen, geel of bruin zijn. Dit betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Er bestaat dan een kleine kans dat de baby het benauwd (gehad) heeft. Neem dan altijd meteen contact met ons op!

 

'MIJN KINDJE IS NOG NIET INGEDAALD, WAT NU?'

Is het vruchtwater helder van kleur, maar is het hoofdje van de baby nog niet goed ingedaald ga dan, wanneer dit mogelijk is liggen en neem contact met ons op!

 

' MIJN VLIEZEN VLIEZEN BREKEN 'S NACHTS, WAT NU?'

Is het vruchtwater helder van kleur, maar is het hoofdje van de baby nog niet goed ingedaald ga dan liggen en neem contact met ons op! Is het hoofdje goed ingedaald en het vruchtwater helder, wacht dan rustig tot je weeën krijgt. Krijg je geen weeën bel dan in de ochtend.

 

 

TWIJFEL JE OF BEN JE ONGERUST BEL ONS ALTIJD OP!

 

 
X

Wachtwoord

Verkeerd wachtwoord, stuur ons een mail