NIEUWS & ACTUALITEITEN

CONTACTGEGEVENS

FEA © 2014  |  Privacy Policy

TEL. 035-6010793 SPOED 06-15637730

FEA VERLOSKUNDIGEN

Beppie Benschop

Joyce van Steeg

Eveline van der Woud

 

PRAKTIJKADRES

Dalplein 61

3762 BN Soest

Telefoon     035-6010793

Spoed        06-15637730

Email         info@fea-verloskundigen.nl

Welkom bij verloskundigenpraktijk fea, verloskundige soest, verloskundigenpraktijk soest, soesterberg, zwanger in soest, bevallen in soest, echo in soest, verloskundigen, zwangeschap soest, vitae, verloskundigenpraktijk, bevalling, kraambed, geboorte baby, borstvoeding, badbevalling, thuisbevalling, ziekenhuisbevalling

GEZOND ZWANGER WORDEN

GEZOND ZWANGER WORDEN

Het is belangrijk dat je al voordat je zwanger bent gezond en gevarieerd eet.

 

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, worden de organen van je toekomstige kind namelijk al aangelegd. Daarvoor zijn bouwstoffen nodig die in je voeding zitten.

 

HOE ZORG IK ERVOOR DAT IK VOLDOENDE VOEDINGSSTOFFEN BINNENKRIJG?

૦ Varieer voldoende: Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten.

૦ Slik foliumzuur: Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal onvoldoende.

૦ Voldoende ijzer: Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.

૦ Eet vis: De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de

ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij

ongeboren baby's.

૦ Hoe ziet een gezond dagmenu eruit?

Een gezond dagmenu ziet er voor mannen en

vrouwen hetzelfde uit. Het bestaat uit 3

hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en de warme maaltijd.

Daarnaast is nog wat ruimte voor extra's.

 

Lees meer over gezonde dagmenu's en de Schijf van vijf.

 

WAAROM IS MIJN GEWICHT BELANGRIJK ALS IK ZWANGER WIL WORDEN?

Als je te zwaar of te licht bent, kun je minder vruchtbaar zijn. Daarom is een gezond gewicht belangrijk als je zwanger wilt worden. Dit geldt ook voor mannen. Een gezond gewicht heeft ook een positief effect op hun vruchtbaarheid.

 

Heb jij een gezond gewicht? Check je BMI!

 

VEILIG ETEN: WAAR MOET IK OP LETTEN?

De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat het zover is. Daarom is het belangrijk dat je als vrouw goed let op wat je eet en drinkt - de hele periode dat je probeert zwanger te raken.

 

Voor eten voordat je zwanger bent, gelden dezelfde voedingsadviezen als voor eten tijdens de zwangerschap. Mannen moeten bovendien oppassen met alcohol; het kan de vruchtbaarheid schaden.

 

ROKEN

Giftige stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide, kunnen de groei van je kindje beïnvloeden. Zo leidt nicotine tot vaatvernauwing en neemt in het bloed koolmonoxide de plaats in van zuurstof. Je kindje krijgt door de vaatvernauwing

minder bloed (dat voedingsstoffen bevat) en ook nog eens

minder zuurstof. Ook kunnen de schadelijke stoffen leiden tot

lichamelijke afwijkingen.

 

In de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt bij je

kindje van alles ontwikkeld. Zo worden bijvoorbeeld de longen,

het hart, ogen en oren van je baby gevormd. Een belangrijke

fase waarin de basis voor

een gezond leven wordt gelegd.

 

ALCOHOL

Alcoholgebruik door jou en je partner heeft invloed op hoe snel

je zwanger wordt. Ten eerste verminder het de vruchtbaarheid

bij zowel vrouwen als mannen. Dit kan al optreden bij het

drinken van minder dan 1 glas alcohol per dag. Ook als jij of je

partner gemiddeld minder dan 1 glas alcohol per dag drinkt,

kan dit al leiden tot een verhoogde kans op een miskraam.

 

MEDICIJNGEBRUIK

Medicijnen. Je gebruikt ze soms zo makkelijk. U hoort ze alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is, na overleg met of op voorschrift van de arts. Maar hoe vaak neemt u niet iets mee van de drogist? Wist u dat meer dan 70% van de zwangere vrouwen tenminste meer dan één geneesmiddel gebruikt, waarbij het in ongeveer 35% van de gevallen medicijnen betreft die niet door een arts zijn voorgeschreven. Misschien merkt u er niets van, maar geneesmiddelen hebben ook bijwerkingen en blijven soms lang in uw lichaa aanwezig. Een baby in de baarmoeder krijgt ze dan ook.

 

Mocht je zelf een ziekte hebben of medicijnen gebruiken dan kan dat gevolgen hebben voor je zwangerschap. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn medicijnen te veranderen voordat je zwanger wordt. Soms is het niet mogelijk om medicijnen zomaar te stoppen, waardoor soms extra controle tijdens de zwangerschap noodzakelijk kan zijn.

Geef daarom bij je arts aan dat je een kinderwens hebt. Stoppen met medicijnen of de dosis veranderen altijd in overleg met je behandelend arts.

 

WERK

Je staat er soms niet bij stil, maar op je werk kan ook van

invloed zijn op het zwanger worden, dit geld voor zowel

jou als voor je partner.

Risico's op je werk kunnen zijn:

- Wanneer je in contact komt met schadelijke stoffen,

zoals oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, narcosegas,

medicijnen tegen kanker of zware metalen

- Wanneer je te maken hebt met straling (zoals röntgenstraling)

- Wanneer je een infectie kunt oplopen.

 

VERMIJD RISICO'S OP JE WERK

Schadelijke stoffen en straling kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Dat betekent dat je minder makkelijk zwanger wordt. Niet alleen vrouwen kunnen minder vruchtbaar worden, maar de mannen ook. Schadelijke stoffen kunnen ook slecht zijn voor de gezondheid van je toekomstige kind.

 

Wanneer je denkt een risico te lopen op je werk en je hebt een kinderwens, praat hier dan over met je bedrijfsarts. Wanneer deze niet op jou werk aanwezig is overleg dan met je leidinggevende, misschien kun je ander werk doen of extra bescherming krijgen.

 

 

 
X

Wachtwoord

Verkeerd wachtwoord, stuur ons een mail