NIEUWS & ACTUALITEITEN

CONTACTGEGEVENS

FEA © 2014  |  Privacy Policy

TEL. 035-6010793 SPOED 06-15637730

FEA VERLOSKUNDIGEN

Beppie Benschop

Joyce van Steeg

Eveline van der Woud

 

PRAKTIJKADRES

Dalplein 61

3762 BN Soest

Telefoon     035-6010793

Spoed        06-15637730

Email         info@fea-verloskundigen.nl

Welkom bij verloskundigenpraktijk fea, verloskundige soest, verloskundigenpraktijk soest, soesterberg, zwanger in soest, bevallen in soest, echo in soest, verloskundigen, zwangeschap soest, vitae, verloskundigenpraktijk, bevalling, kraambed, geboorte baby, borstvoeding, badbevalling, thuisbevalling, ziekenhuisbevalling

ETEN EN DRINKEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

WAT MAG JE EIGENLIJK WEL... EN WAT MAG JE NIET ETEN?

Het is behoorlijk lastig om te bepalen wat je in je zwangerschap wel en wat je niet mag eten. De onderstaande lijst komt van het voedingscentrum en is daarmee de meest betrouwbare lijst. Heb je er vragen over? Bel of mail ons gerust. Of bespreek het tijdens je controle.

 

 

VLEES

 

DIT MAG JE NIET ETEN

o Rauw vlees (tartaar, carpaccio,halfdoorbakken biefstuk) (*1)

o Rauwe vleeswaren (filet american, ossenworst, theeworst,

boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, cervelaat, ) (*1)

o Lever

o Leverworst of leverpate

 

 

VIS

 

Vis is heel gezond, pas wel op bij de volgende vissoorten

 

DIT MAG JE NIET ETEN

o Gerookte kant en klare vis uit de koeling (gerookte zalm, paling),

zowel vacuüm verpakt als andere soort verpakking (*2)

o Rauwe schaal en schelpdieren (mosselen, oesters) (*2)

o Roofvissen (zwaardvis, haai, koningsmakreel)

o Wilde paling en wolkrab uit Nederlandse wateren (*3)

 

DIT MAG JE BEPERKT ETEN

Vette vis (makreel, haring, zalm, heilbot, bokking, sardines, forel): maximaal 2x per week

 

 

ZUIVEL

 

DIT MAG JE NIET ETEN

o Zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Als het gemaakt is van

rauwe melk staat op het etiket ‘au lait cru’. De meeste zacht

kazen zijn gemaakt van verhitte melk

0 Rauwe melk (*2)

 

DIT MAG JE WEL ETEN

o Harde kaas gemaakt van rauwe melk

o Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en

kan geen kwaad

 

 

OVERIG

 

DIT MAG JE NIET ETEN

o Rauwe eieren

o Gekoelde producten, zoals vleeswaren en rauwkostsalades

die erg lang in de koelkast bewaard zijn (*4)

o Energiedrankjes

o Venkelthee

o Anijsthee

o Kruidenpreparaten/ pillen met: eferda, aloë, sassafras,

dong quai, kava kava, absintalsem, komkommerkruid,

hoefblad en boerenwormkruid

o Pimba ofwel kalabaskruid tegen misselijkheid

 

DIT MAG JE BEPERKT ETEN

o Koffie; maximaal 3 glazen per dag

o Thee; (caffeinehoudende) maximaal 3 glazen per dag

o Zoethoutthee; 1 tot 2 glazen per dag

o Drop, maximaal een paar per dag

o Kruidenpreparaten met fenegriek, nigelle, moederkruid, senna en meidoorn; niet dagelijks innemen

o Keukenkruiden: venkel, salie, dragon anijs, basilicum, pesto en kaneel; normaal gebruik van deze kruiden kan geen kwaad. Dagelijks grote hoeveelheden kan schadelijk zijn

 

 

(*1) kan wel gegeten worden, mits goed doorbakken of ingevroren voor minimaal 2 dagen bij min12 graden Celsius. De parasiet Toxoplasma Gondii wordt dan gedood.

(*2) kan wel gegeten worden, mits goed verhit

(*3) De meeste paling in de supermarkt is kweekpaling en is veilig. Op het etiket staat of het wilde of gekweekte paling is.

(*4)  Bewaar gekolede producten in de koelkast bij 4 graden Celsius  niet te lang. De bacterie Listeria kan zefs in een koele, vochtige omgeving groeien, zoals de koelkast. Wel geldt: hoe kouder, hoe minder snel de Listeria zich vermenigvuldigt. Zet de koelkast dus op 4 grden Celsius. Hoe eerder de producten die gekoeld zijn moeten worden opgegeten, opgegeten worden, hoe kleiner de kans op besmetting. Voor onder meer vleeswaren, gekoelde pate, salades en kant- en klaarmaaltijden geldt: bewaar ze niet te lang. Zeker niet na de houdbaarheidsdatum.  

 

 

 

 

 

 
X

Wachtwoord

Verkeerd wachtwoord, stuur ons een mail